Hofra fáraó sztéléje

2021 júniusában Egyiptomban előkerült II. Uahibré (görögül Apriész, héberül Hofra) fáraó egyik sztéléje. A fáraó a 26. dinasztia uralkodója volt, kb. i. e. 589-570 között. A több mint 2 méter magas, homokkő sztéle valószínűleg egy kelet felé irányuló hadjáratának állít emléket. Hofra fáraó neve szerepel Jeremiás könyvében, mint aki vereséget szenvedett II. Nabukodonozor babiloni uralkodótól Jeruzsálem és Júda végnapjai idejében (Jer. 44,30). Érdekesség, hogy a sztéle Ismailia-ból került elő mezőgazdasági földmunkák során, amely település kb. 46 km-re délre fekszik Táfnes-től, ahol Jeremiás próféta könyvének utolsó részeit megírta és ahol feltehetően meg is halt.

Hofra fáraó sztéléje (Photo: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquties, forrás:https://biblearchaeologyreport.com)

A fáraó talán belekeveredett Júda Babilon elleni lázadásába. Ekkoriban az északi zsidó királyság már nem létezett, a déli királyság pedig az újbabiloni birodalom hűbérese volt, azaz a zsidók éves hadiadót fizettek Babilonnak. Júda utolsó királya, Sedékiás, azonban Jeremiás prófétai intései ellenére fellázadt a babiloni fennhatóság ellen. Egyiptom oltalmában bízva a transzjordániai Edom és Moáb királyságával együtt lázadtak fel Babilon ellen és megtagadták az éves adó fizetését is. Jeremiás próféta szerint a fáraó seregei ekkortájt meg is jelentek Jeruzsálem falai alatt, ami miatt a büntetés végrehajtására kiküldött babiloni seregek egy ostromból meghátráltak. (Jer. 37,5). Talán ezen a "sikeren" felbátorodva fordult el végleg Sedékiás II. Nabukodonozor újbabiloni uralkodótól, megtagadva ezzel az "élő istenre tett" hűbéri esküjét és végső pusztulásba vitte országát.  

II. Nabukodonozor támadásai Júda ellen (Forrás: https://gregoryblvdcoc.org/Bible%20Maps/078.jpg)  

Jeremiás próféta előre figyelmeztette Júda utolsó királyát, Sedékiást: "Ezt mondja az Úr, Izrael Istene: Ezt mondjátok a Júda királyának, aki elküldött titeket énhozzám, hogy megkérdezzetek engem: Íme a fáraó serege, amely kijött a ti segítségetekre, visszamegy Egyiptom földébe. És visszatérnek a káldeusok és ostromolják e város és beveszik azt és megégetik tűzzel. Ezt mondja az Úr: Ne csaljátok meg magatokat mondván: Bizonyosan elmennek mirólunk a káldeusok, mert nem mennek el." Jer 37,7-9"