Jerubbaál-felirat a bírák korából

A bibliai Siklág városának (Khirbet al-Ra'i) régészeti feltárása közben 2021 július első heteiben  egy 3100 éves felirat került elő.

 A Jerubbaál-felirat (Photo by Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority.Forrás: https://www.biblicalarchaeology.org)  

A bibliai bírák korából (i.e. 1400-1050) származó cseréptöredéken a Jerubbaál személynév olvasható. Ez a név mindeddig nem ismert más régészeti forrásból, viszont megtalálható a Bibliában Gedeon bíra egyik ragadvány-neveként. (Bír 6,32). A kis település Izrael alföldi területén (Seféla) állt, a kánaánita lakosok által működtetett Lákis erődvárosának közelében. Khirbet al-Ra'i feltárását a Jeruzsálemi Héber Egyetem, az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) és az ausztráliai Macquarie University munkatársai és hallgató végzik 2015 óta.

Khirbet al-Ra'i (bibliai Siklág) légifotója nyugat felé tekintve (Photo by Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority. Forrás: https://www.biblicalarchaeology.org)
 

Természetesen arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy ez a felirat a bibliai Gedeon személyéhez kapcsolódik, azonban a név maga és a cseréptöredék kora jól illeszkedik a Bibliában leírt korszakhoz.

A felirat hordozóanyagául szolgáló cserép-darab eredetileg egy kisebb, talán valamilyen értékesebb olaj, vagy parfüm tárolására szolgáló korsócska része volt. Erre sötét tintával, a kánaáni ábécé betűit használva írták fel Jerubbaál nevét. A feltehetően a korsócska tulajdonosára utaló név egy hosszabb, mára már elveszett szöveg része lehetett. 

Kisméretű, olaj, vagy parfüm tárolására szolgáló korsócska i.e. 2000-1200 körül (Forrás: http://www.ancientresource.com/images/biblical/holyland_pottery/old-testament-israel/holy-land-jug-ah2227)

A Biblia szerint Gedeon izrael 6. bírája volt, Manassé törzséből. Sikeresen vette fel a küzdelmet a népet elnyomó midianita törzsekkel szemben. Bár erős hite volt, nem bízott önmagában, Isten ezért jelek által többszörösen is megerősítette elhívásában. Gedeonnak szüksége is volt erre a bíztatásra, mert 32.000 fős seregét Isten erőteljesen megrostálta, míg végül csak 300, többszörösen próbára tett katonája maradt, akikkel viszont győzelmet tudott aratni az ellenségen. Elhívott bíraként első cselekedete az volt, hogy a szülővárosában, atyja gondozása alatt álló Baál-oltárt és a hozzá tartozó "szent" ligetet lerombolta. A feldühödött lakosok Joástól, Gedeon atyjától követelték fia halálát a szentségtörés elkövetése miatt, aki azonban bölcsen így érvelt: "Baálért pereltek ti? Avagy ti oltalmazzátok-e őt? Valaki perel őérette, ölettessék meg reggelig. Ha isten ő, hát pereljen ő maga, hogy oltára lerontatott. És azon a napon elnevezték őt (Gedeont) Jerubbaalnak, mondván: Pereljen ővele Baál, mert lerontotta az ő oltárát." (Bír 6,31-32) 

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) rövid videója a leletről:

https://www.youtube.com/watch?v=hAGwf5S0cnI