Jézus korabeli tágas építményt találtak a Templomhegy közelében Jeruzsálemben

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) 2021 július elején jelentette be, hogy egy második templom korából származó, kb. i. u. 20-30 körül épült, tágas és gazdag díszítésű épület nyomaira bukkantak a Siratófal közelében. Az Óváros alatt található terem egy másik tágas helyiséghez csatlakozott, mindkettőt egy ivókút látta el vízzel. A falak mentén heverők sorakoztak, a mennyezetet korinthoszi fejezettel ellátott oszlopok támasztották alá. Maga a földalatti helyiség már a 19. század óta ismert volt a kutatók előtt, de a benne lévő rengeteg törmeléktől csak mostanra sikerült megtisztítani. A helyiség funkcióját tekintve talán étkezőhelyként (triclinium) szolgált az előkelő jeruzsálemiek és vendégeik számára útban a Templomhegy felé vezető úton. Később a kút helyén egy rituális fürdő (mikveh) épült. A tágas helyiség végül néhány évtized használat után Jeruzsálem 70-es római ostroma után került használaton kívül.

A 2000 éves földalatti terem hamarosan a nagyközönség számára is látogatható lesz a Western Wall Tunnels Tour keretében.

 2000 éves földalatti terem a Templomhegy közelében (Photo credit: MARC ISRAEL SELLEM/THE JERUSALEM POST, forrás:https://www.jpost.com) 


 Egy rövid videó az Izraeli Régészeti Hatóság hivatalos bejelentéséről és a feltárt földalatti építményről:

https://www.jpost.com/archaeology/lavish-second-temple-period-building-found-by-western-wall-in-jerusalem-673205