Héber betűs (?) amulett került elő Ebál-hegyéről

Dr. Adam Zertal a haifai egyetem régésze még 1980-ban feltárt egy olyan épületmaradványt az Ebál-hegyen, amelyet "Józsué oltárának" nevezett el. A kövekből emelt, feltehetően kultikus célra használt objektum megosztotta a régészeket, sokan elhamarkodottnak és megalapozatlannak találták Zertal következtetéseit, mások szerint viszont egészen bizonyosan vallási célra használt konstrukcióról van szó. Szintén gondot okozott a kutatóknak a kőépítmény pontos korának meghatározása. Az ásató régész úgy vélte, hogy a téglalap alaprajzú oltár kora kb. i. e. 1250, alatta ugyanakkor egy néhány évtizeddel korábbi, kör alaprajzú kőoltár is állt. Más értelmezések szerint ez az utóbbi kőoltár jóval korábbi, az i. e. 1400 körüli évekre keltezhető és a bibliai kronológiát figyelembe véve inkább ez köthető Józsué és a honfoglalás korához.  

Az ún. "Józsué oltára" az Ebál-hegyen. Aaron Lipkin drónfelvétele
(credit: LIPKINTOURS.COM/HOLY LAND TOURS) (Forrás: https://www.jpost.com/archaeology/article-694662

A fenti vitákat ugyan nem dönti el, de mindenképpen figyelemre méltó az a kis tárgy, amelyről a Jerusalem Post 2022 januárjábanban adott hírt. A kutatók az 1980-as Zertal-féle ásatás törmelék-anyagát nedves szitán szűrték át és ennek során bukkantak rá egy kicsiny, amulettnek meghatározott, ólomból készült tárgyra. Az aprócska (2cm x2cm) leleten a héber alef betű (?) és egy lótuszvirágra emlékeztető jel látható. A kis amulettet valamilyen okból félbehajtották, elrejtve a rajta lévő feliratot. Annak érdekében, hogy ne tegyék tönkre azzal, hogy megpróbálják kinyitni, a lelet végül egy prágai laboratóriumba került, ahol részletes felbontású fotókat készítettek róla, amiből sikerült az amulett háromdimenziós modelljét összeállítani. Ezzel az eljárással bukkantak rá a feltételezett héber alef betűre és a lótuszvirág képére, amely fontos szimbólum volt az ókori Közel-Keleten, különösen Egyiptomban.


Az összehajtott ólom amulett. Photo: Scott Stripling (Forrás: https://biblearchaeologyreport.com/2022/01/28/__trashed/

 
 
"Majd oltárt épített Józsué az Úrnak, Izrael istenének Ebál hegyén. Miképpen megparancsolta Mózes, az Úrnak szolgája, Izrael fiainak, amint meg van írva Mózes törvényének könyvében; oltárt ép kövekből, melyeket vas nem érintett és vittek arra egészen égőáldozatot az Úrnak és áldoztak hálaáldozatokat." (Józs 8, 30-31)