Nagy Heródes alabástrom fürdőkádja

Nagy Heródes i. e. 73-70 között született, feltehetően Ashkelonban, a tenger partján. Családja Idumea (edom) területéről származott, amely ebben az időben a zsidó (Hasmóneus) királyság része volt. Apja, Antipater, aki zsidó hitre tért, fontos politikai tisztséget töltött be a jeruzsálemi királyi udvarban. Kiváló diplomáciai érzéke nélkülözhetetlenné tette az uralkodó számára. Heródes apja révén került a hatalom közelébe, aki 26 éves korában rábízta Galilea irányítását. A korabeli feljegyzések szerint nagy testi erővel bírt: kiváló lovas, ügyes birkózó és nagyszerű íjász volt. Apjától finom szimatot örökölt a politikai helyzetek értékeléséhez, ezen túlmenően kellő becsvágy is hajtotta, céljai érdekében bármit képes volt feláldozni. Hosszú évek, kemény csaták és ravasz politikai húzások után i.e. 37-ben foglalta el Júdea trónját, de a folymatos udvari intrikák és a római belharcok miatti bizonytalanságok gyanakvóvá tették. Saját családjával szemben sem volt kíméletes, felségárulás vétségével kedvenc feleségét és három fiát is kivégeztette.
 
Jeruzsálem Nagy Heródes korában, középpontban a templommal (i.e. 1 szd.)-Israel Museum, Jeruzsálem, makett (Forrás:https://en.wikipedia.org)
 
Nagy Heródes híres volt nagyszabású építkezéseiről és palotáinak pompakedvelő, luxus-minőségű berendezéseiről. Az elmúlt évtizedekben Izraelben, Heródes palotáiban - a Jerikó melletti Kypros erődben és a Jeruzsálemtől délre fekvő Heródium palotában - egy-egy fényűző kivitelben készült, alabástrom fürdőkádat találtak. A kádak egyenként 1,5 tonnásak voltak, és mindeddig úgy gondolták, hogy az alapanyaguk Egyiptomból származhatott, amely ebben az időszakban az ókori világ legjobb minőségű alabástrom alapanyagát adta.

Nagy Heródes alabástrom fürdőkádja a Kypros-erődből (Jerikó közelében)(Prof Amos Frumkin, The Hebrew University of Jerusalem)(Forrás:https://www.timesofisrael.com/source-of-alabaster-for-herod-the-greats-lavish-bathtubs-comes-out-in-the-wash/)

Ayala Amir, a Bar-Ilan Egyetem (Tel Aviv) PhD-hallgatójának új tanulmánya szerint azonban Nagy Heródes ezen a téren sem volt hajlandó a megalkuvásra, ugyanis egy saját bányát használt építkezései zavartalan alabástrom-ellátására, az izraeli Te'omim-barlangban, a jeruzsálemi hegyek nyugati lejtőin, a mai Beit Shemesh közelében.  

Ayala Amir az izraeli Te'omim-barlangban a kőbánya fala mellett. A kőfejtés nyomai láthatók a kőfejtő falán és padlóján (Prof. Boaz Zissu, Bar-Ilan Egyetem)( Forrás:https://www.timesofisrael.com/source-of-alabaster-for-herod-the-greats-lavish-bathtubs-comes-out-in-the-wash/)

Az újszövetségi evangéliumok szerint Nagy Heródes a római uralom alá vetett Júdea királya volt Jézus Krisztus földre születésekor. Pár évvel tulajdon fiai és sok száz ellene lázadó katona és előkelő meggyilkolása után jelentek meg udvarában a "napkeleti bölcsek", akik a zsidók újszülött királyát keresték. Heródes féltékenységében ekkor megölette a Messiás születési helyeként megjelölt Betlehem városának csecsemőit - a "biztonság kedvéért" 2 éves korig. 

"Amikor pedig megszületett Jézus a júdeai Bethlehemben, Heródes király idejében, ímé napkeletről bölcsek jöttek Jeruzsálembe, ezt mondva: Hol van a zsidók királya, aki megszületett? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és azért jöttünk, hogy tisztességet tegyünk neki. Heródes király pedig ezt hallva, megháborodott, és vele együtt az egész Jeruzsálem. És egybegyűjtve minden főpapot és a nép írástudóit, tudakozódott tőlük, hol kell a Krisztusnak megszületnie? Azok pedig mondták neki: A júdeai Bethlehemben...Ekkor Heródes titkon hivatta a bölcseket, szorgalmatosan megtudakolta tőlük a csillag megjelenésének idejét. És elküldte őket Bethlehembe, és mondta nekik: Elmenve, szorgalmasan kérdezősködjetek a gyermek felől, mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek és tisztességet tegyek neki...És mivel [a bölcsek] álomban meginttettek, hogy Heródeshez vissza ne menjenek, más úton tértek vissza hazájukba...Ekkor Heródes látva, hogy a bölcsek megcsúfolták őt, szerfölött felháborodott, és kiküldve, megölette Bethlehemben és annak egész környékén minden gyermeket, két esztendőstől és azon alul, az idő szerint, amelyet szorgalmasan tudakolt a bölcsektől." (Mt 2, 1-5; 7-8; 12; 16)