Ősi átokszöveg került elő Jeruzsálemből

Gershon Galil professzor, a Haifai Egyetem Bibliatudományok és Ókori Történelem Intézetének vezetője nemrég bejelentette, hogy megfejtett egy kb. i. e. 1500 körül írt kőtáblát. A feliratot még 2010-ben fedezte fel Eli Shukron régész Jeruzsálemben. A 20 szóból és 63 betűből álló proto-kánaáni szöveg a legősibbnek tartott városmagból, az ún.  Dávid városából került elő, egy kánaáni oszlopos templom belsejéből. Galil szerint a kőlapocskának mágikus erőt tulajdoníthattak és valószínűleg valamilyen rontást hozó szertartásban használhatták a város papjai, vagy más fontos személyiségek, akik viszálykodtak a város legmagasabb rangú tisztviselőjével, Jeruzsálem korabeli kormányzójával. 

Galil fordítása szerint az eredeti szöveg így hangzik:

   "Átkozott, átkozott, biztosan meg fogsz halni;

    Átkozott, átkozott, biztosan meg fogsz halni;

    A város kormányzója, biztosan meg fogsz halni;

    Átkozott, biztosan meg fogsz halni;

    Átkozott, biztosan meg fogsz halni;

    Átkozott, biztosan meg fogsz halni."


Ha a professzor feltételezése helyes, akkor ez a kőtábla talán az eddig ismert legkorábbi jeruzsálemi felirat. Jelentőségét az is növeli, hogy a szöveg szerint Jeruzsálem ekkoriban elég jelentős volt ahhoz, hogy kormányzója legyen. 

Érdekes, hogy az átok szövege nagyon hasonló annak a feliratnak a szövegéhez, amelyet egy az Ebál-hegyről származó, ólom amuletten találtak. Erről a leletről szintén ez év elején érkeztek híradások, kora feltehetően ugyancsak a késő bronzkorra (i.e. 1500-1200) tehető. A leletek azt erősítik, hogy az írott átkok használata nem lehetett ritka ebben az időszakban.

3500 éves átoktábla Jeruzsálemből (Forrás: biblearchaeologyreport.com; Photo: Institute for Biblical Studies and Ancient History)
 

A Biblia szerint az átoktábla keletkezése idején a jebuzeus kánaáni népcsoport lakta Jeruzsálemet. Hatalmas kőfalakkal körülvett, erődített városukat csak Dávid király tudta csellel bevenni királyságra kerülése után nem sokkal, i.e. 1000 körül. (2Sám 5, 6-10)

 

Jebuzeus (?) falak az ún. Dávid városa városrészben (Forrás: https://en.wikipedia.org/)