Hibrid állatok Babilon híres kapuján, ahogyan Dániel próféta is láthatta

2023. október 23-tól hosszú évekre bezárt Berlinben az ókori Közel-Kelet egyik legjelentősebb gyűjteménye, a Pergamon-múzeum.

undefined
A berlini Pergamon-múzeum főbejárata (Forrás: wikimedia)

A kiállítás egyik leghíresebb régészeti emléke kétség kívül az a rekonstrukció volt, amely II. Nabukodonozor (II. Nabú-kudurri-uszur, uralkodott i.e. 605/604-562) Babilonjának leghíresebb kapuját az Istár-kaput és a hozzá vezető díszes felvonulási utat mutatta be. A monumentális méretű és drágaköveket idéző fénnyel csillogó kapu az ókori világ hét csodáját megörökítő antik lista első építménye. Maga az Istár-kapu a szerelem és háború istennőjéről, Istár-ról kapta nevét és északról vezetett a város belső falán keresztül a paloták és szentélyek impozáns épületeihez. A kapu eredetileg kettős ívből állt: egy alacsonyabb előkapuból és egy sokkal magasabb másodlagos kaputoronyból. Monumentális méretei miatt (a nagyobb kaputorony magassága eredetileg elérhette a 13-15 métert, szélessége a 30 métert) a múzeumba nem fért be a teljes kapuszerkezet, ezért a kiállítóteremben csak az első, kisebb kaputornyot építették fel. A kapuszerkezet teteje és kapuszárnyai Nabukodonozor eredeti építési felirata szerint cédrusból készültek.

A babiloni Istár-kapu rekonstrukciós rajza (Forrás: http://benedante.blogspot.com)

Az Istár-kapu építménye mázzal bevont agyagtéglákból áll, alapszíne a kék, amelyből félig kiemelkednek a babiloni istenek sárgás téglamázzal kiemelt szimbólumai: Marduk főisten és fia, Nabu hibrid sárkánya, vagy "vörös/vad kígyója" ( mušḫuššu: kígyó fejű, és farkú, kettős nyelvű, sárkány és oroszlán testű, pikkelyes bőrű, részben karmos, madárlábú, részben oroszlános mancsú mitológikus lény ), Hadad viharisten állata, a szarvasmarhák mára kihalt őse, az aurochok és Istár termékenység-istennő kísérője az oroszlán. 

undefined
Marduk, Babilon főistenének kísérő hibrid sárkánya (kígyója), mušḫuššu (Forrás: wikipedia)

undefined
Hadad viharisten állata, a szarvasmarha őse, az auroch (Forrás: wikipedia)

 

One of the striding lions from the Processional Way
Istár termékenységistennő kísérő állata az oroszlán (Forrás: wikipedia)

Az Istár-kapun haladt keresztül Babilon városának díszes felvonulási útja, amely eredetileg több száz méter hosszú lehetett (a becslések 250-800 méter között mozognak), oldalfalait az Istár-kapuhoz illeszkedő kékfényű, mázas téglafal borította az isteneket szimbolizáló állatokkal és fehér-sárga-fekete színekkel kiemelt szegélyekkel és virágokkal.  Az út néhol elérte a 20 méter (!) szélességet, felületét bitumenbe rakott nagy kövekkel burkolták.

A babiloni felvonulási út és az Istár-kapu rekonstrukciós modellje, háttérben a Marduknak szentelt toronytemplommal és síktemplommal (Forrás:www.asor.org/anetoday/2023/04/ishtar-gate-babylon)

A kaputorony és felvonulási út építési felirata az Istár-kapun olvasható és egyidős lehet magával az építkezéssel (kb. i.e. 575)

"Nabukodonozor, Babilon királya, a Marduk akaratából kinevezett kegyes fejedelem, a legmagasabb papi fejedelem, Nabu kedveltje, a megfontolt gondolkodású, aki megtanulta befogadni a bölcsességet, aki megértette (Marduk és Nabu) isteni lényét, és tisztelettel adózik Felségüknek, a fáradhatatlan kormányzó, aki mindig szívén viseli Esagila és Ezida kultuszának gondját, és állandóan Babilon és Borsippa jólétéért aggódik, a bölcs, az alázatos, Esagila és Ezida gondozója, Nabopolasszárnak, Babilon királyának elsőszülött fia, én vagyok.

A Babilon felől érkező utca feltöltését követően az Imgur-Ellil és a Nemetti-Ellil (városfalak) mindkét kapubejárata egyre alacsonyabb lett. (Ezért) ezeket a kapukat lebontottam, és alapjaikat a vízszintes talajon aszfalttal és téglákkal lefektettem, és kék kőből készült téglákból készíttettem, amelyeken csodálatos bikák és sárkányok vannak ábrázolva. Tetőiket úgy fedtem be, hogy hosszában fenséges cédrusokat fektettem föléjük. Minden kapunyílásra bronzzal díszített, cédrusfából készült ajtókat erősítettem. Vad bikákat és kegyetlen sárkányokat helyeztem el a kapukban, és így díszítettem fel őket fényűző pompával, hogy az emberiség csodálkozva bámulhassa őket.

Hagytam, hogy aszfaltból és égetett téglákból szilárdan, hegyként megépüljön Babilon kerületében az Esiskursiskur (torony)temploma, Marduknak, az istenek urának legmagasabb ünnepi háza, a nagy és kis istenségek örömének és ujjongásának helye." 

Az Istár-kapu eredeti építési felirata II. Nabukodonozor idejéből (Forrás: wikimedia)

"Nem ez-é ama nagy Babilon, amelyet én építettem a királyság házának, az én hatalmasságom ereje által és dicsőségem tisztességére?"  (Dán 4, 27)