Megtalálták Péter és András apostol bethsaidai otthonának nyomát?

Egy korábbi poszt már beszámolt arról, hogy az El-Araj (feltehetően a bibliai Bethsaida) településen hetedik éve feltárást folytató régészeti expedíció még 2022 nyarán egy korai bizánci templom falait és építési feliratát találta meg. A templom bizánci építési felirata szerint az "apostolok háza" fölé épült. Az eddig előkerült feliratok Péter és András apostol neveit említik. Eusebius egyháztörténész 324-es Onomasticon című művében Bethsaidáról azt jegyezte fel, hogy ez volt "az apostolok otthona". A bethsaidai ókeresztény templomról egy 725-ös keltezésű szentföldi útleírás is megemlékezik. Willibald, a bajorországi Eichstätt püspöke Szentföldön tett zarándokútja során ellátogatott Bethsaidába, ahol betért egy korai keresztény templomba, amelyet a hagyomány szerint Péter és András apostol háza fölé emeltek. A bizánci korban épített templomokra általánosan is igaz, hogy igyekeztek ezeket mindig a keresztény hagyomány által szent helyként számon tartott zarándokhelyek fölé pontosan elhelyezni.

תל בית צידה ארכיאולוגיה עתיקות
A korai bizánci templom nyomai El-Araj-ban (Bethsaida?). Előtérben a templom félköríves záródású szentélye (apszisa) látható, már mozaikpadlózata eltávolítása után. (Forrás: https://www.haaretz.com/archaeology/2023-11-08/ty-article-magazine/archaeologists-find-site-early-christians-venerated-as-apostle-peters-home/0000018b-ae8c-d3c1-a39b-beedd7520000)

Az idei őszi ásatások során a kutatók azt vizsgálták, hogy mi van a fent említett bizánci bazilika alatt. Mennyiben igazolható a bizánci templom alapító feliratának azon állítása, hogy az ókeresztény zarándokhelyet az apostolok háza fölé emelték? A bizánci templom félköríves záródású szentélyében talált díszes mozaikpadló óvatos eltávolítása után a kutatók két korábbi falszakaszra bukkantak, amelyekre a bazilika épült.

תל בית צידה ארכיאולוגיה עתיקות
Yehoshua Dray restaurátor a bizánci mozaikpadló eltávolítása közben. (Forrás: https://www.haaretz.com/archaeology/2023-11-08/ty-article-magazine/archaeologists-find-site-early-christians-venerated-as-apostle-peters-home/0000018b-ae8c-d3c1-a39b-beedd7520000)

Az egyik falszakasz 2.-3. századi, vagyis az apostoli kor után emelték. A másik fal, amely felszínre került, azonban még ennél is korábbi, valóban az 1. századra, az apostolok időszakára tehető. Érdekesség, hogy a bizánci korban tévesen a 2.-3. századi falszakaszt vélték Jézus korabelinek, mivel az ennél korábbi fal ekkora már a föld alá került és nem volt látható. A 2.-3. századi falakat a bizánci időkben olyan erős tisztelet övezte, hogy az épülő templom apszisát pontosan efölé helyezték el, mintegy "dobozba zárva" és konzerválva az alatta lévő kőfalat. A hely szentségének megőrzése érdekében még a bizánci templomok épületeire egyébként jellemző kelet-nyugati tájolás szokását is felrúgták, és a bazilika tájolását az ereklyeként tisztelt fal vonulatához igazították. Ma már tudjuk, hogy mindezt tévesen tették, mivel a jóval izgalmasabb, részben alatta fekvő 1. századi falszakaszt nem ismerték. Viszont ha a bethsaidai őskeresztény hagyomány jól őrizte meg a Jézus korabeli valóságot, akkor ez a korábbi falrész lehet Péter és András apostolok bethsaidai otthonának egyik falrészlete. Ha ez az őskeresztény hagyomány nem pontos, annyi akkor is igaz, hogy El-Araj/Bethsaida azon településrétege került elő, ahol az Újszövetség leírásai szerint Jézus is járt. 

A bizánci templom szentélye alatti két, korábbi falszakasz: pirossal az i.sz. 2-3. századból, kékkel az i. sz. 1. századból. (Forrás: https://biblearchaeologyreport.com/2023/12/27/top-ten-discoveries-in-biblical-archaeology-in-2023/

"A kettő közül, akik [Keresztelő] Jánostól ezt hallották és Jézust követték, András volt az egyik, a Simon Péter testvére. András először a testvérével, Simon Péterrel találkozott és monda neki: Megtaláltuk a Messiást, (ami megmagyarázva azt jelenti: a Krisztust); És András elvitte Simont Jézushoz. Jézus pedig reá tekintve azt mondta: Te Simon vagy, a Jóna fia; Kéfásnak fogsz hivatni (ami megmagyarázva azt jelenti: Kőszikla). A következő napon Galileába akart menni Jézus; és találkozott Fülöppel, és mondta neki: Kövess engem! Fülöp pedig Bethsaidából, az András és Péter városából való volt." (Jn 1,41-45)